Rahim ağzı kanseri tedavisi nedir?
Cin1, Cin2, Cin3 Ascus Nedir?
Genital siğillere kesin çözümü nedir?
Human Papilloma Virüs

İnsan Papilloma Virüsü (HPV)

İnsan Papilloma Virüsü (HPV) Genital Siğiller.

İnsan Papilloma Virüsü (HPV), HPV virüsü, Siğil, Genital Siğiller, HPV Türkiye, HPV Turkey, Human papilloma virus, Tedavisi, Çaresi, Organik, Bitkisel, Çözüm.)

Human papilloma virus Izahat HPV virüsü

İnsan papilloma virüsü (HPV), papillomaviridae ai-lesinde bulunmaktadır. Papillomaviridae ailesinde 12 cins yer almıştır. Bunlar alfa, beta, gamma, mu ve nu cinsleri ile bunların haricinde kalan ve hayvan papilloma virüsleri oluşturan yedi eşeysel içermektedir.

Alfa papilloma eşeysel, en büyük grup olup, bu grupta mukozayıenfekte eden tipler ile deride yaygın siğillere sebep olan kutanöz tipler yer almıştır. Bu virüsler 50–55 nm çapında zarfsız, çift sarmallı, ikozahedral nükleokapsitli ve proteinle çevrili DNA genomu içermektedirler.

Öteki birçok virüsün aksine HPV’ler, antijenik yapılarından oldukça DNA yapısına gore sınıflandırıldığından serotipler yerine genotipler olarak ve keşfedildikleri sıraya gore numaralandırılmaktadır. (İnsan Papilloma Virüsü (HPV), HPV virüsü, Siğil, Genital Siğiller, HPV Türkiye, HPV Turkey, Human papilloma virus, Tedavisi, Çaresi, Organik, Bitkisel, Çözüm.)

Günümüzde 200’den fazla HPV virüsü tipi tanımlanmıştır.

HPV’lerin sınıfl andırılmasında; tür orijini ve DNA hibridizasyonuyla tespit edilen viral genomlar arasındaki homolojinin derecesi önemlidir. DNA sekanslarına gore de papilloma virüslerin filogenetik sınıfl çağrıştırması yapılmıştır. Papilloma virüslerin tiplerinin, alt tiplerinin ve varyantlarının taksonomik sınıflandırılmasında ise major viral protein L1 gen bölgesinin homolojisi göz önünde bulundurulmuştur. (İnsan Papilloma Virüsü (HPV), HPV virüsü, Siğil, Genital Siğiller, HPV Türkiye, HPV Turkey, Human papilloma virus, Tedavisi, Çaresi, Organik, Bitkisel, Çözüm.)

HPV virüsü İnsan papilloma virüsü tipleri klinik olarak da üç kategoriye ayrılmaktadır.

Birbirinden en uzak tipler de dahi %40 benzerlik görülmektedir. İnsan papilloma virüsü tipleri klinik olarak da üç kategoriye ayrılmaktadır. Bunlar; kanser açısından

Düşük riskli HPV’ler (6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 55 ve 62)

Ihtimaller içinde yüksek riskli HPV’ler (26,53 ve 66)

Yüksek riskli HPV’ler (16 başta olmak suretiyle 18, 31, 33, 35, 39, 45, 51, 56, 58, 59, 68, 73 ve 82) olarak gruplandırılmasıdır.

(İnsan Papilloma Virüsü (HPV), HPV virüsü, Siğil, Genital Siğiller, HPV Türkiye, HPV Turkey, Human papilloma virus, Tedavisi, Çaresi, Organik, Bitkisel, Çözüm.)

HPV Enfeksiyonun Iyi mi Bulaşır?

İnsan papilloma virüsü birçok şekilde bulaşmaktadır; kontamine yüzeylerden, ciltteki lezyonlardan ve doğum kanalından olmak suretiyle direkt yada indirekt olarak bulaş görülmektedir. Sadece, en mühim bulaşma şekli cinsel yolla bulaştır. Şiddetli enfeksiyonlar için, cinsel aktivite esnasında skuamöz ya da mukozal epiteldeki aşınmalar yada hasarlarla bazal hücrelere doğru HPV’nin erişmesi gerekmektedir. (İnsan Papilloma Virüsü (HPV), HPV virüsü, Siğil, Genital Siğiller, HPV Türkiye, HPV Turkey, Human papilloma virus, Tedavisi, Çaresi, Organik, Bitkisel, Çözüm.)

Meydana getirilen çalışmalarda seksüel etken bayanların %75’inde HPV varlığı bildirilmektedir. Ek olarak genital HPV enfeksiyonu geçiren bireylerin eşlerinde de %60-66 oranında averaj 3 ay benzer biçimde bir süre sonrasında genital HPV lezyonları görülmektedir. (İnsan Papilloma Virüsü (HPV),  HPV virüsü,  Siğil,  Genital Siğiller,  HPV Türkiye,  HPV Turkey,  Human papilloma virus,  Tedavisi,  Çaresi,  Organik,  Bitkisel,  Çözüm.)

Cinsel ilişki ile bulaşmada en mühim faktörler

Cinsel ilişki ile bulaşmada en mühim faktörler cinsel eş sayısı ve enfeksiyonun alındığı yaştır. Bilhassa ilk cinsel ilişki yaşlarının erken olması, HPV enfeksiyonu alınmasında ve ondan sonra gelişecek malign lezyonlar açısından oldukça önemlidir. Tüm bu bilgilerin yanısıra, serviks enfeksiyonunda çoğu zaman cinsel birlikteliğin lüzumlu olduğu düşünülür, sadece HPV anogenital bölgeleri de enfekte edebilir.

Ek olarak, HPV’nin cinsel ilişki olmaksızın indirekt bulaş ile kontamine yüzey-lerden (havlu v.s.) ve deriden deriye temasla da bulaşabileceği bilinmektedir.

Ender görülen bir durum olarak da, anneden bebeğe doğum kanalıyla fetal olabilen rekkürent solunum papillomatozis (recurrent respiratory papaillomatosis, RRP) bulaşı olabileceği rapor edilmiştir.

Bazı çalışmalarda servikal HPV taşıyan kadınlardan doğan evlatların nazofarinks sekresyonlarında %4–87 oranında HPV DNA pozitifliği belirlenmiştir. (İnsan Papilloma Virüsü (HPV), HPV virüsü, Siğil, Genital Siğiller, HPV Türkiye, HPV Turkey, Human papilloma virus, Tedavisi, Çaresi, Organik, Bitkisel, Çözüm.)

HPV Enfeksiyonunun Klinik Emareleri

İnsan papilloma virüsü yalnız serviks kanserlerinde değil hem de deri ve faringeal kanserler benzer biçimde öteki malignensilerle ilişkili olan vulvar, vajinal, penil ve anal kanserlerden de mesuldür.

(İnsan Papilloma Virüsü (HPV), HPV virüsü, Siğil, Genital Siğiller, HPV Türkiye, HPV Turkey, Human papilloma virus, Tedavisi, Çaresi, Organik, Bitkisel, Çözüm.)

Ortalama 40 HPV tipinin genital mukoza enfeksiyonuna sebep olduğu bilinmektedir ve kanserojen potansiyeline gore sınıflandırılmaktadır. Düşük riskli tipler genital siğiller ve düşük dereceli genital anormallikleri içeren benign lezyonlara sebep olur.

Sadece genital kanserlerde bulunmazlar. Bu yüzden “düşük riskli” olarak adlandırılırlar. Yüksek riskli tipler hem düşük hem de yüksek dereceli prekanseröz lezyonlara sebep olurlar. Bununla birlikte, invaziv kanserlerde görülen tipler için “yüksek riskli” tanımlamasıyapılmaktadır. (İnsan Papilloma Virüsü (HPV), HPV virüsü, Siğil, Genital Siğiller, HPV Türkiye, HPV Turkey, Human papilloma virus, Tedavisi, Çaresi, Organik, Bitkisel, Çözüm.)

İnsan papilloma virüsü enfeksiyonlarının bir çok asemptomatik olmakla beraber değişik klinik tablolar ortaya çıkabilir.

Değişken klinik tablo, virüsün tipine (HPV 16 ve HPV 18 invaziv karsinom ile ilişkilidir), lezyonun lokalizasyonuna (respiratuvar papillomatozis benzer biçimde), ferdin immünolojik durumuna (gebeler ve immun yetmezliği olanlarda daha ağır tablo) ve epitelin doğasına (serviksin transformasyon bölgesindeki metaplazik skuamöz epitel, HPV yada öteki kofaktörlerin onkojenik etkilerine daha yatkındır) bağlıdır.

Genital siğiller birkaç ayda gözlenirken, servikal kanser gelişimi seneler alabilmektedir.

Bununla beraber, bir çok HPV enfeksiyonu asemptomatiktir ve yalnız HPV DNA testi uygulandığında tespit edilmektedir. Sıhhatli bireylerde, enfeksiyonun %75’inden fazlası otuzuncu ayda belli olur. Bu durum bilhassa düşük riskli tiplerde doğrulanmıştır.

Genital HPV enfeksiyonunun başlıca klinik aşamaları; l. Latent, 2. Subklinik ve 3. Klinik dönemlerdir. Virüs ilk olarak bazal laminaya yakın stratum germinativumdaki hücreleri enfekte eder, bu da en oldukça cinsel ilişkiye bağlı mikrotravmaların olduğu bölgede oluşur.

Latent dönemde hastalığın sitolojik ya da morfolojik hiçbir bulgusu yoktur, yalnız ultrasensitif PCR teknikleri ile HPV DNA’sı gösterilebilir. Subklinik dönemde HPV’ye bağlı sitolojikmikroskobik değişimler yada kolposkopi benzer biçimde büyütme şekilleri uygulanarak görülebilen lezyonlar söz mevzusudur.

Servikal intra-epitelyal neoplazi (CIN) ve intraepiteliyal neoplaziler genel anlamda bu döneme oluşur.

Genital kondilom ya da invaziv kanser benzer biçimde gözle görülebilen lezyonların ve belirtilerin bulunmuş olduğu dönem ise klinik dönemdir. İmmünolojik kontrolün kaybıyla virüs genomu replike olur ve buna bağlı olarak da ortaya çıkan gelişme faktörlerinin etkisiyle epitel proliferasyonu, intermediyer hücre hiperplazisi ve hiperkromazi oluşmaktadır.

Normalde CIN, subklinik bir enfeksiyon olup, kapiller ve stromal proliferasyon gözle görülebilecek bir kondilom meydana getirecek düzeyde değildir. Sadece olguların %30’unda bu proliferasyon aşırı olup, servikste gözle görülebilir ekzofi tik kondilom gelişebilir.

(İnsan Papilloma Virüsü (HPV), HPV virüsü, Siğil, Genital Siğiller, HPV Türkiye, HPV Turkey, Human papilloma virus, Tedavisi, Çaresi, Organik, Bitkisel, Çözüm.)

Epitel tabakası üst sıralarında HPV karakteristik bulgusu olan “koilositoz” ortaya çıkmaktadır. Koilositler malign dönüşüm gösteremeyen, ölü ya da ölmekte olan stratum granulosum hücreleridir.

Koilosit nükleusu düzensiz ve virüs partikülleri ile dolu olduğundan hiperkromatiktir. Sitoplâzmada çekirdeğin derhal üstünde vakuol bulundurmaktadır. Bu koilositler aslen daha oldukça düşük risk grubundaki HPV enfeksiyonlarının belirteci olarak görülmektedir.

Benzer Yazılar