Rahim ağzı kanseri tedavisi nedir?
Cin1, Cin2, Cin3 Ascus Nedir?
Genital siğillere kesin çözümü nedir?
Human Papilloma Virüs

Genital Siğil Tedavisi

Genital Siğil Tedavi sayfası

Genital Siğil tedavisi sayfası Human papilloma virüs Tedavisi sayfası. Ascuss, HPV virüsü, Genital Siğiller, Rahim ağzı kanseri tedavisi, Ascus Türkiye Com Tedavisi için sayfayı okumaya devam edin 

Genital siğil nedir?

Siğil tedavisi Human Papilloma Virüs (HPV)’ün genital bölümde namacıyla bulunmuş olduğu siğile (verrükaya) verdiği isimdir. Dünyada cinsel ilişki ile en sık bulaşan enfeksiyon olan HPV enfeksiyonu, ilk cinsel tecrübesini erken yaşta yaşam sürdüren ve cinsel partner adedi oldukca olan bireylerde daha sık görülmektedir.

HPV iyi mi bulaşır?

Genital siğillerin enfeksiyon yapma potansiyeli gerektiğince yüksektir. Genital siğil çoklıkla oral, anal ve vajinal cinsel ilişkila bulaşır. Partnerler içinde bulaşma seviyesi aşağı yukarı %60’dır. Yüksek bulaşma seviyesi namacıylaiyle cinsel etken bireylerde yaşam boyu genital siğil görülme seviyesi %50’ye yaklaşmıştır.

Genital SiğiL HPV bulaşmasındaki risk faktörleri;

Erken yaşta cinsel ilişki
Cinsel partner adedinin çoklığı
Korunmasız cinsel ilişki
Cinsel ilişki ile bulaşan enfeksiyon geçmişi
Bağışıklık sistemi

Genital Siğil HPV cinsel ilişki haricinde bulaşabilir mi?

HPV cinsel ilişki haricinde da bulaşabilmektedir. En sık yaşanmış olan bulaşma biçimi cinsel ilişki ile olmakla birlikte;

Kişinin vücudunda değişik bölgelerde belirleme edilen siğil ya da siğillerden ilişki yolu ile ve HPV belirleme edilen kişi ya da şahıslarla ilişki ile de bulaşabilmektedir.

HPV çocuklarda görülebilir mi?

HPV çocuklarda da görülebilmektedir. 2 yaş altındaki çocuklarda görülen anogenital siğillerde annenin anogenital kanalından bulaş bulunmuş olduğu düşünülmektedir.2 yaş üstünde gözlenen siğiller de ise cinsel istismar önemli bir namacıyladir.

Fakat çocuklarda gözlenen anogenital siğillerin, HPV virüslü şahıslar ile aynı banyoyu paylaşmaları şeklinde değişik ilişki yolları ile de oluşabileceği bilinmektedir.

HPV enfeksiyonu bedenin hangi yerlerinde görülür?

Bayanlarda;

Dış genital bölge
Vajina
Serviks (rahim ağzı)
Perianal bölge (makat çevresi)

Erkeklerde;

Dış genital bölge
Perianal bölge(makat çevresinde) görülebilir.

Bununla birlikte genital siğilleri olan bireylerde oral doğrusu ağız bölgesi, göz, solunum yolu ve burun bölgesinde de siğiller görülebilir.

Genital iğil bulguları nedir?

HPV’nin namacıyla bulunmuş olduğu genital siğiller hiçbir bulgu vermeden ilerleyebilmektedir. Deriden kabarık ya da yassı, deri renginde-pembe-kahve tonlarında et beni aynısı kabartılar biçiminde görülen genital siğiller genel anlamda milimetrik olarak adım atar fakat seyrek birkaç santimetre’lik siğiller de görülebilir. Büyük, birleşmiş ya da nodül olarak görülen genital siğiller daha oldukca immunsupresif doğrusu bağışıklık sistemi baskılanan ve diyabet hastalarında görülür. Lezyonların oluşmasından sonrasında siğillerin adedi ve ebatı artabilir ya da kendi kendine gerileyebilir.

Genital siğiller sık sık semptom vermemekle birlikte; kanama ve kaşıntı şikayetleri bulunabilir.

Bayanlarda bulgular; Genel sendromların haricinde hanımlarda iç genital bölümdeki siğile bağlı olarak cinsel ilişki ya da gebelikte kanama görülebilmektedir. Dış genital bölümde kaşıntılar yaşanabilir.

Erkeklerde bulgular; Genital siğiller erkeklerde penis, testis, kasık ve makatta görülebilmektedir. Genital siğiller, seyrek de olsa anüs ya da idrar yolunda oluştuğu zaman wcye çıkma zorluğuna namacıyla olabilmektedir.

Genital siğil ne zaman meydana çıkar?

HPV bulaştıktan sonrasında uzun seneler bedende sessiz kalabilmektedir. HPV belirleme edilen herkeste genital siğil meydana çıkmayabilmektedir. Esasında bir çok kişi de HPV müdafa sistemi doğrulusunda tesirsiz duruma getirilmektedir.

HPV ile bulaşma sonrasında lezyonun görülme vakitı 3 hafta ile 24 ay arasındadır. Genital siğilin meydana çıkması;

Kişinin bağışıklık sistemi
Yüksek riskli HPV zenginliği
Uzun soluklu siğil zenginliği
Başka enfeksiyon zenginliği
Yaşa nazaran değişebilmektedir.

Genital siğil hangi yaşlarda daha sık görülür?

HPV enfeksiyonlarının nerdeyse yarısına 15-24 yaşları içinde rastlanmaktadır. Bayanlarda en sık 20-24 yaş, erkeklerde ise 25-29 yaşları içinde daha sık görülmektedir. İleri yaşlarda görülme sıklığı azalan genital siğil yetmiş yaş üstü hanımlarda %5 seviyesinda meydana çıkmaktadır.

HPV çeşitleri nedir?

HPV’ün 200’e yakın değişik seçimi bulunmaktadır. Bu tiplerden 40 kadarı genital bölümde siğile namacıyla olmaktadır. HPV’ün kansere yol açma potansiyeline nazaran düşük ve yüksek riskli olmak suretiyle iki gruba ayrılır.

Anogenital verrükalar içinde en sık görülen HPV tip 6 ve 11 kanser gelişimi yönünden düşük rizikoya sahiptirler.

Düşük riskli HPV çeşitleri; HPV tip 6, 11, 40, 42, 43, 44, 54, 61, 70, 72 ve 81

Yüksek riskli HPV çeşitleri; HPV tip 16 ve 18 başta olmak suretiyle 31, 33, 35, 39, 45, 51, 52, 56, 58, 59, 68, 73, 82 yüksek riskli tiplerdir.

HPV hangi hastalıklara sebep olabilir?

HPV’nin hastalık yapmadan bedende haiz olunan olması hali latent, subklinik enfeksiyon ya da sessiz enfeksiyon olarak tanımlanır. Genital bölgelerdeki siğillerin haricinde oral (ağız bölgesi), respiratuar –nasal ( solunum yolu ve burun), gözde (konjuktivada) siğiller görülebilir.

HPV’ün yüksek riskli çeşitleri (sık sık HPV16-18) kanser öncüsü lezyonlara ve kansere yol açabilir. Başta servikal kanser doğrusu rahim ağzı kanseri olmak suretiyle, anogenital bölge, penis ve baş- boyun kanserleri de görülebilir.

Rahim ağzı kanseri bilhassa kendisi ya da partnerinde HPV olan, erken yaşta cinsel aktiviteye başlamış olan, oldukca sayıda cinsel partneri olan ve cinsel yolla bulaşan değişik hastalıkları belirleme edilen şahıslarda daha oldukca görülmektedir.

Bowenoid papülozis, Buschke-Löwenstein tümörü, Skuamoz Hücreli Karsinoma, Bowen Hastalığı da HPVile ilişkilı olarak görülebilir.

HPV kesinlikle kansere sebep olur mu?

HPV her halde kansere namacıyla olmamaktadır. Kişinin immünitesi doğrusu bağışıklık sistemi ile birlikte rol alan AİDS şeklinde değişik hastalıkların zenginliği mühimdir.

Genital Siğil HPV testi nedir?

Anogenital siğil zenginliği olguların çoğunda klinik muayene ile belirleme edilir. Fakat atarzık doğrusu düzgüsel dışı manzarası olan vakalarda tanı amacıyla histopatolojik araştırma yapılır. Cerrahi olarak alınan doku örneği patoloji kısmı doğrulusunda değerlendirilerek siğil tanısı histopatolojik olarak netleştirilebilir. Alınan bu doku örneğinden eş vakitli olarak HPV seçimi değerlendirilebilir. Klinik olarak siğil görülmeyen hanım hastalarda smear testi araştırması ve PCR ile HPV –DNA zenginliğina bakılabilir. Multiplex PCR kontrol ile de adam hastalarda üretral sürüntüden HPV zenginliği değerlendirilebilir.

HPV’den korunmak için ne yapılmalıdır?

HPV’den korunmak amacıyla en önemli basamak aşı programıdır.

Bulaşmayı azaltan faktörler;

Aşılanma
Sünnet olma
Prezervatif kullanımı

HPV aşısı nedir?

HPV aşısının FDA doğrulusunda onaylanan 3 seçimi bulunmaktadır.

HPV aşıları 9-26 arasındaki çocuklar ve erişkinler amacıyla onay almıştır. Fakat daha evvelce HPV ile enfekte olmamış 24-45 yaş arasındaki hanımlarda da aşı uygulanabilir. HPV aşısının ihtiva ettiği HPV çeşitlerine bağlı olarak siğillerden ve kanser gelişiminden koruyucu tesiri vardır. Aşılar 0, 1 ya da 2 ve 6. ayda kas içine enjektör aracılığı ile yapılmalıdır.

Genital siğil tedavisinde hangi yollar izlenir?

Medikal krem tedavisi günaşırı, gece yapılır ve 16 haftaya kadar tedavi sürdürülebilir. Etkinliği kriyoterapi ve koter tedavisine nazaran daha sınırlıdır. Kriyoterapi ya da koter tedavisi sonrasında süratli yenileme görülen vakalarda hastalığın tekrarlamasını önlemek hedefi ile kullanılabilir.

Podofilin uygulanması hasta ya da doktor doğrulusunda yapılır ve ilaç siğil üzerine uygulandıktan 4-6 saat sonrasında yıkanması istenir.

Biklorik asit ya da tca 35–85% siğillere hafta bir ya da 2 kez uygulanabilir. Gebelerde kullanımları da güvenlidir. Fakat kriyoterapi ile karşılaştırıldığında aktivite daha azdır.
Kriyoterapi (sıvı nitrojen) ve elektrokoter programı krem uygulamalarından daha etkili olup, hamilelerde de kullanılabilir.

Büyük siğillerde ise cerrahi tekniğe müracaat dilmesini gerekebilir.

Genital Siğil Tedavisi Doğum esnasında bebeğe HPV bulaşabilir mi?

HPV doğumla annamacıyla çocuğa geçebilmektedir. 2 yaş altındaki çocuklarda görülen genital siğiller annenin genital kanalından çocuğa bulaşabilmektedir.

HPV tedavi olduktan sonrasında bulaşıcı olabilir mi?

Latent doğrusu tarzık hastalık bulguları göstermeyen, genel tekniklerle izlenmesi zor bakteri enfeksiyonu var ise bulaştırıcı olabilir.

Genital Siğil Tedavisi İçin Dikkat Edilmesi Gerekenler

HPV bir vürüstür Lezyonları, siğil benzeri düzgüsel siğiller değildir. HPV virüsünü Negatif etmek gerekir. Düzgüsel siğil olmadığı için Yakmayla, Dondurmayla, Lazerle, Asit içerikli damlalar ve krem ile geçmez. Cildinizi tahriş ettiğiniz için çoğalarak yayılır.

Benzer Yazılar